Анемія

Адміністратор
Адмін
Повідомлення: 1162
г. Гадяч
1 за хвилину назад
Анемія - захворювання, що характеризується зменшенням кількості еритроцитів і (або) гемоглобіну в крові, що призводить до гіпоксії (кисневого голодування).

Причини недокрів'я:

крововтрати, підвищене кровотворення (при нестачі в організмі заліза, вітамінів; при токсичному ураженні головного мозку і т. д.).
Прояви недокрів'я: слабкість, запаморочення, задишка, серцебиття, блідість обличчя; при гострому недокрів'ї - опал щік і очей, загострення носа; обличчя і кінцівки нерідко холонуть, на тілі виступає липкий піт, пульс слабкий і частий, з'являються запаморочення, нудота і блювота.

Спосіб лікування:

• Натерти на тертці моркву, буряк, редьку. Віджати сік цих коренеплодів, злити в темний бутель в рівних кількостях. Посуд закупорити, але не щільно, щоб рідина могла випаровуватися з неї. Поставити бутель в духовку на 3 години для томління на малому вогні. Приймати по 1 столовій ложці 3 рази на день до їди. Курс лікування - 3 місяці.
• При сильному занепаді сил корисно приймати перед їжею столову ложку часнику, звареного з медом.
• 150 мл свіжого соку алое змішати з 250 г меду і 350 мл вина «Кагор». Пити по столовій ложці 3 рази на день до їди.
• 300 г очищеного часнику покласти в півлітрову пляшку, залити 96% -ним спиртом і настояти 3 тижні. Приймати по 20 крапель настоянки на 1/2 склянки молока 3 рази в день. Рекомендується тим, хто не може їсти часник в свіжому вигляді.
• Стакан вівса (або вівсяної крупи) залити 5 склянками води і варити до густоти рідкого киселю. Процідити і влити у відвар рівну кількість молока (близько 2 склянок), прокип'ятити знову. В отриману рідину додати 4 чайні ложки меду (за смаком) і ще раз прокип'ятити. Одержаний таким чином смачний і калорійний напій вживати в охолодженому або підігрітому вигляді протягом дня в 2-3 прийоми.
• Чайну ложку суцвіть конюшини лугової (конюшини червоного) залити 1 склянкою гарячої води, прокип'ятити 5 хвилин, процідити. Приймати по 1 столовій ложці 4-5 разів на день.
• 2 чайні ложки з верхом сухих плодів шипшини заварити в склянці окропу як чай і пити 3 рази на день після їди. Цей напій дуже багатий вітаміном С.
• Столову ложку соку цикорію звичайного розмішати в склянці молока. Вжити протягом дня в 3 прийоми. Застосовувати при недокрів'ї, загальній слабкості.
• 6 г трави кульбаби лікарської залити 200 мл води, кип'ятити 10 хвилин, настоювати 30 хвилин. Приймати по 1 столовій ложці 3 рази на день до їди.
• Наповнити літрову банку сухою травою полина (полин повинен бути травневого збору - він відрізняється найбільшою силою). Залити горілкою або розведеним аптекарським спиртом. Настояти 3 тижні в сухому напівтемному або темному місці (температура повинна трохи перевищувати кімнатну). Приймати по 1 краплі настоянки в наперстку води вранці натщесерце 1 раз на день протягом 3 тижнів. Якщо недокрів'я набуло особливої ​​гостроти, то після 3 тижнів прийому зробити двотижневу перерву, а потім приймати настоянку ще 3 тижні.
• Взяти порівну листя кропиви дводомної і берези. Дві столові ложки суміші заварити 1,5 склянки окропу, настоювати 1 годину, процідити, додати 0,5 склянки бурякового соку. Випити за добу в 3-4 прийоми за 20 хвилин до їди. Курс лікування - 8 тижнів.
• Плоди шипшини коричневої, плоди суниці лісової - порівну. 10 г суміші залити склянкою окропу, нагрівати на водяній бані 15 хвилин, охолодити 45 хвилин, процідити, сировину віджати і довести кип'яченою водою кількість настою до початкового об'єму. Приймати по 1 / 4-1 / 2 склянки 2 рази на день як додаткове джерело заліза і аскорбінової кислоти.
• Чай з листя суниці лісової (1 -2 столові ложки на 2 склянки окропу) приймати по столовій ложці 3-4 рази на день як допоміжний вітамінний і тонізуючий засіб для проведення підтримуючої терапії при анемії. Крім того, воно підвищує секрецію шлунково-кишкового тракту, покращує апетит. Рекомендується пацієнтам зі зниженим вмістом гемоглобіну в крові.
• Взяти порівну листя кропиви дводомної, суцвіття деревію звичайного, корінь кульбаби лікарської. Столову ложку суміші заварити 1,5 склянки окропу, настоювати 3 години, процідити. Випити настій протягом доби 3-4 прийомами за 20 хвилин до їди. Курс лікування - 6-8 тижнів.
• Плоди горобини звичайної, плоди шипшини коричного - порівну. Чай приймати по склянці на день як допоміжний вітамінний засіб для проведення підтримуючої терапії при анеміях.
• 6 г коренів і трави кульбаби лікарської залити склянкою води, прокип'ятити 10 хвилин, настояти 30 хвилин, приймати по столовій ложці 3 рази на день до їди.

Дієта.

Дієта дуже багато важить в боротьбі з анемією. Слід вживати достатню кількість висококалорійних продуктів, їсти більше м'яса і печінки у всіх видах, масла, вершків, молока (молоко пити невеликими ковтками, а не залпом, інакше воно обтяжує шлунок і викликає запори). Корисно їсти пшоняну кашу, особливо з жовтим гарбузом, вживати в їжу жовту кукурудзу (всі жовті плоди, овочі та коренеплоди містять велику кількість вітамінів). Добре щодня вранці натщесерце з'їдати 100 г тертої моркви із сметаною або рослинним маслом.
У харчовий раціон хворих анемією включають овочі і фрукти в якості носіїв «чинників» кровотворення. Картопля, гарбуз, бруква, цибуля, часник, салат, кріп, гречка, агрус, суниця, виноград містять залізо. Аскорбінова кислота і вітаміни групи В містяться в картоплі, капусти білоголової, баклажанах, кабачках, динях, гарбузі, цибулі, часнику, шипшині, обліписі, ожині, суниці, калину, журавлині, глід, агрус, лимоні, апельсині, абрикосі, вишні, груші , кукурудзі та ін.

Швидка відповідь

У вас немає прав, щоб писати на форумі.
Наверх
Вниз