Гастрит

Адміністратор
Адмін
Повідомлення: 1162
г. Гадяч
11 годин назад
Гастрит - запальне захворювання слизової оболонки шлунка. Гастрит може бути гострим і хронічним.

Причини захворювання - неправильне харчування, вплив алкоголю, нікотину, харчові отруєння та ін.
В інших випадках причиною може стати хвилювання, горе, тривала емоційна напруга, нерозумне вживання деяких ліків, що володіє дратівливою дією.

Прояви захворювання - болі під ложечкою, нудота, блювота, головний біль і запаморочення (гострий гастрит); відчуття тяжкості в животі, печія, відрижка, болі в області серця (хронічний гастрит).

Спосіб лікування.

• Столову ложку подрібненого листя салату посівного (латуку) заварити склянкою окропу, настояти 1-2 години і процідити. Пити по 0,5 склянки 2 рази на день або по 1 склянці на ніч при хронічному гастриті.
• 100 г сухої трави чебрецю залийте 1 л сухого білого вина, настоюйте 1 тиждень, періодично струшуючи вміст. Доведіть до кипіння і настоюйте, укутавши, 4-6 годин, потім процідіть. Приймайте приготовлений настій по 30-50 мл 2-3 рази на день до їди.
• При хронічному гастриті, виразковій хворобі щодня з'їдати натщесерце до 8 г прополісу, ретельно пережовуючи. Курс лікування місяць. При появі алергічної реакції лікування припинити.
• 3 столові ложки ягід обліпихи залити 500 мл води, прокип'ятити під кришкою, процідити, додати за смаком мед. Приймати по 2-3 склянки в день перед їжею при захворюваннях шлунка.

При підвищеній кислотності:
• Приготуйте суміш з листя м'яти перцевої (15 г), листя вахти грехлістной (2 г), суцвіть деревію (15 г), насіння кропу (15 г), звіробою звичайного (30 г). Залийте 2 столові ложки приготованої суміші 2 склянками окропу і випарюйте 2 години, потім добре процідіть. Відвар пийте протягом дня при підвищеній кислотності шлункового соку, що супроводжується запорами і відрижкою. Курс лікування має тривати 2 тижні. При необхідності його можна повторити через місяць.
• Вранці натщесерце пити по 3/4 склянки свіжого картопляного соку. Після прийому потрібно 30 хвилин спокійно полежати. А вже через годину можна поснідати. Курс лікування - 10 днів, потім десятиденну перерву. При необхідності проведіть 2-3 курсу такого лікування.
• Приймають мед у вигляді розчину. Теплий розчин швидко всмоктується, знижує кислотність, не дратує шлунок Тривалість терапії - 1-2 місяці. Добова доза - до 150 г.
• Приготувати суміш з трави чистотілу (1 частина), квіток ромашки (2 частини), трави деревію і звіробою (по 2 частини). Столову ложку суміші залити склянкою окропу, настоювати 20 хвилин. Пити по 1/2 склянки 3 рази на день за 20-30 хвилин до їди.
• Змішати в зазначених пропорціях подрібнене насіння льону - 10 г, траву деревію, суцвіття ромашки - по 20 г. Чотири столові ложки суміші залити 1 склянкою окропу і настоювати 20 хвилин. Пити по 1/2 склянки настою 4-5 раз в день.
• Змішати в зазначених пропорціях траву звіробою - 8 частин, листя подорожника - 8 частин, траву сухоцвіту - 8 частин, траву золототисячника - 4 частини, листя м'яти - 2 частини, траву споришу - 4 частини, кореневища лепехи - 2 частини, плоди кмину - 3 частини, траву деревію - 1 частина. Дві столові ложки збору заварити 1 л окропу, настояти 12 годин і процідити. Пити по 1/2 склянки 4 рази на день через годину після їжі.
• 3 столові ложки подрібненої трави звіробою звичайного залити склянкою окропу. Настояти 2 години. Приймати по 1/3 склянки 3 рази на день до їди для регуляції діяльності шлунково-кишкового тракту.
• 10 г трави подорожника великого залити склянкою окропу прокип'ятити 10 хвилин. Приймати по столовій ложці 1 раз на день натщесерце. Вживається також настій із сушеного листя подорожника. 3 чайні ложки листя заливають 1 склянкою окропу, настоюють 6-8 годин. Приймають по 1/3 склянки 3 рази на день за 30 хвилин до їди.
• Квітки ромашки аптечної, листя м'яти перцевої, трава звіробою звичайного, трава деревію звичайного - порівну. Дві столові ложки суміші залити на ніч в термосі склянкою окропу. Процідити. Приймати по 1/3 склянки 3 рази на день.
• 10 г трави м'яти перцевої залити 1/2 склянки окропу і запарити на 30 хвилин. Приймати по столовій ложці 3 рази на день до їди.
• Квітки липи серцеподібної - 1 частина, насіння льону посівного - 2 частини, корінь солодки голої - 2 частини, кореневище аїру болотного - 2 частини, листя м'яти перцевої - 1 частина, плоди фенхелю звичайного - 2 частини. Столову ложку суміші залити на ніч в термосі склянкою окропу, вранці процідити. Приймати по 1/3-1/2 склянки 2-3 рази на день за півгодини до їди.
• Плоди фенхелю звичайного, листя м'яти перцевої, траву деревію звичайного і золототисячника звичайного змішати порівну. Дві чайні ложки суміші залити склянкою води, проварити майже 7- 10 хвилин, процідити. Приймати по 1/2 склянки за 30 хвилин до їди.
• Листя м'яти перцевої - 40 г, трава золототисячника звичайного - 10 г. Дві чайні ложки суміші залити склянкою окропу, настояти, процідити. Приймати по склянці 3 рази в день за 30 хвилин до їди.
• Квітки ромашки аптечної, квітки календули лікарської, листя подорожника великого, траву деревію звичайного і череди трироздільної змішати порівну. 10 г збору залити 200 мл води, нагрівати на киплячій водяній бані 15 хвилин, охолоджувати 45 хвилин, процідити. Кип'яченою водою довести кількість настою до початкового об'єму. Приймати по 1/3-1/2 склянки 3-5 разів на день.
• Підготувати квітки ромашки аптечної (2 частини), траву звіробою звичайного (2 частини), коріння алтея лікарського (1 частина). 20 г збору залити 200 мл води, нагрівати на киплячій водяній бані 30 хвилин, охолоджувати 10 хвилин, процідити і долити кип'яченою водою до початкового об'єму. Приймати по 1/2 склянки 3-4 рази на день при гострому гастриті.
• Траву звіробою звичайного та деревію звичайного змішати порівну. Дві столові ложки збору залити 0,5 л окропу, настояти 30 хвилин і процідити. Приймати по 1/2 склянки 4 рази на день.
• Липовий цвіт, насіння льону, корінь солодки, кореневища лепехи і листя м'яти перцевої змішати порівну. Столову ложку збору залити склянкою окропу, настояти 1 годину і процідити. Настій пити по 1 склянці 2-3 рази на день.
• Для зниження кислотності шлунка знахарі з успіхом застосовували сік моркви. Він повинен бути свіжоприготований, з цілком дозрілих овочів, краще сорту «каротель». Приймати натщесерце за 1 годину до їди по 1/2 склянки 1 раз в день. Курс лікування продовжити 10 днів, потім зробити десятиденну перерву.

При зниженій кислотності:
• Вам будуть потрібні: листя м'яти перцевої (20 г), трава сухоцвіту болотної (15 г), трава споришу (15 г), квітки деревію (15 г), квітки ромашки аптечної (10 г), насіння кропу (10 г), корінь валеріани (10 г), насіння кмину (10 г), шишки хмелю (5 г). Перемішайте все, залийте 1 л окропу і настоюйте в духовці 10-12 годин, потім процідіть настій. Вранці натщесерце випийте 1 склянку, далі - по 1 склянці через кожні 2 години, поки не вип'єте всю дозу.
• 20 г кореневищ оману залити склянкою гарячої кип'яченої води, прокип'ятити 30 хвилин. Відвар приймати по 1 столовій ложці 3 рази на день до їди.
• Пити по 1/4 склянки соку чорної смородини 3 рази в день.
• Чайну ложку подрібненого кореневища лепехи залити склянкою окропу, настояти 20 хвилин і процідити. Пити по півсклянки 4 рази на день за 30 хвилин до їди.
• До їжі вживати I чайну ложку тертого хрону з цукром або медом. Свіжий сік хрону, чистий або розведений, посилює виділення шлункового соку.
• Листя кульбаби промити, вимочити 20-30 хвилин в концентрованому розчині кухонної солі, знову промити в холодній воді, ошпарити окропом, пропустити через м'ясорубку і віджати через щільну тканину. Потім сік розбавити водою (1: 1) і кип'ятити 2-3 хвилини. Приймати по 1/4 склянки 2 рази на день за 20 хвилин до їди.
• Свіжі ягоди журавлини підсилюють виділення шлункового соку і соку підшлункової залози, тому її рекомендують для лікування гастриту із зниженою кислотністю шлункового соку і запалення підшлункової залози.
• Траву звіробою, листя подорожника і листя чорниці змішати порівну 4 столові ложки суміші заварити 1 склянкою окропу і настояти 20 хвилин. Приймати по 1 столовій ложці настою 3 рази на день.
• Столову ложку ягід або квіток калини звичайної залити 1 склянкою води, прокип'ятити 5 хвилин, настояти 1 годину, процідити. Відвар приймати по 1-2 столових ложки прохолодним 3 рази на день після їди.
• Полин збуджує апетит, стимулює травлення: її застосовують при гастритах зі зниженою кислотністю, захворюваннях жовчовивідних шляхів, підшлункової залози, колітах. 2 столові ложки подрібненого полину залити в термосі окропом (0,5 л), настояти 1-2 години, процідити і пити по 1/4 склянки 3 - 4 рази на день за 20-30 хвилин до їжі. Так само, як і настій, використовують полиновий чай: 1 чайну ложку дрібно нарізаної полину залити в чайнику 0,5 л крутого окропу, дати настоятися 20 хвилин і пити по 1/4 склянки 3 рази на день за 30 хвилин до їди.
• Змішати корінь кульбаби лікарської, корінь цикорію звичайного, кореневище пирію повзучого - по 3 частини; насіння фенхелю звичайного - 1 частина. Столову ложку суміші залити склянкою води, проварити 15 хвилин, настояти 20 хвилин і процідити. Приймати по склянці 2-3 рази на день.
• Траву золототисячника, листя бобівника трилистого і м'яти перцевої змішати порівну. Столову ложку суміші настояти 30 хвилин в 1/2 склянки окропу, процідити. Випити в 3 прийоми протягом дня перед їдою.
• 2-3 столові ложки кореня алтея залити в термосі 0,5 л окропу і настояти 10-12 годин. Випити протягом дня в 3 прийоми по 1/2 склянки перед їдою.
• Приймати натщесерце протягом місяця 2 збитих білка з сирих яєць. Снідати можна через 30 хвилин.
• Траву золототисячника зонтичного і деревію звичайного змішати порівну. Три чайні ложки збору залити склянкою окропу, прокип'ятити 15 хвилин і процідити. Приймати протягом дня в 3-4 прийоми при хронічному гастриті з секреторною недостатністю.
• Використовувати сік з подрібненого листя молодої білокачанної капусти. Пити його в теплому вигляді по півсклянки 2-3 рази на день за 1 годину до їжі протягом 2-3 тижнів. Він дуже добре допомагає при хронічному гастриті, особливо зі зниженою кислотністю шлункового соку. Капустяний сік можна зберігати в холодильнику не більше 2 діб.
• Змішати траву полину гіркого (4 частини) і траву деревію звичайного (1 частина). Столову ложку суміші залити склянкою окропу, настояти 30 хвилин і процідити. Приймати по столовій ложці 3-4 рази на день при хронічному гастриті з секреторною недостатністю.
• Листя м'яти перцевої, траву полину гіркого і звіробою звичайного, квітки ромашки аптечної, плоди кмину звичайного змішати порівну. Дві столові ложки суміші залити на ніч в термосі склянкою окропу, вранці процідити. Приймати по 1/3 склянки 3 рази на день при хронічному гастриті з секторної недостатністю.
• Шматок сухої губки (березового гриба) залити теплою кип'яченою водою на 4 години для розм'якшення. Потім чагу подрібнити в м'ясорубці або на тертці, залити кип'яченою водою з розрахунку 1: 5, настояти 2 доби в темному прохолодному місці. Настій процідити через щільну тканину, залишок віджати. Приймати по 1/2 склянки 3 рази на день за 15 хвилин до їди. Під час лікування слід дотримуватися рослинно-молочну дієту і виключити копченості, ковбаси, жири, консерви, гострі приправи.
• Натуральний мед приймають 3-4 рази на день за 5-10 хвилин до їди. Добова доза не повинна перевищувати 150 мг
• Для лікування гострих і хронічних гастритів часто застосовують сік подорожника. Його треба пити 3 рази на день по 1 столовій ложці за 20 хвилин до їди. На зиму можна приготувати настій свіжого соку, заливши його горілкою або спиртом в рівній пропорції.

Дієта.

У період загострення гастриту харчуватися головним чином слизовими супами з рису, ячменю, вівса на молоці. Ретельно пережовуючи їжу, що сприяє оптимальної діяльності органів системи травлення.
Необхідно також забезпечити нормалізацію стула. При проносі приймати гранатовий, кизиловий, грушевий, чорничний і чорносмородиновий соки; при запорах - морквяний, абрикосовий і буряковий соки, протерті овочі, свіжий кефір, кисле молоко.
Не вживати нічого жирного, солоного, гострого, спиртного. Менше солодкого, як можна більше вареного червоного буряка, квашеної капусти (головним чином її сік) і гречаної каші.
Пити більше чаю, особливо зеленого, тільки не під час їжі, так як шлунковий сік розбавлятиметься і процес перетравлення їжі розтягнеться.
Гастрит лікують яблуками, але тільки зелених сортів. Очистіть 2 яблука від шкірки, видаліть серцевину, натріть на дрібній тертці і з'їжте вранці. Врахуйте, що до і після прийому яблук не можна нічого їсти і пити 4-5 годин. Тривалість лікування і дозування: перший місяць їсти яблука щодня, другий - 2-3 рази в тиждень, третій -1 раз в тиждень. При такому лікуванні протипоказано вживати жирну, солону і гостру їжу, свіжий хліб, прянощі, пити молоко, міцний чай і каву.

Швидка відповідь

У вас немає прав, щоб писати на форумі.
Наверх
Вниз